karakosta-dermatologos-afrodisiologos-peristeri-athina-genetiko-dna-test-alopekias
Γενετικό DNA-test αλωπεκίας
11 Μαρτίου 2019
karakosta-dermatologos-afrodisiologos-peristeri-athina-ilios-filos-exthros-dermatos
Ο ΗΛΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ!
6 Αυγούστου 2019
Εμφάνιση όλων

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

emvolio-prostateyei-kondilomata-xristina-egglezoy-efiviki-iatriki-karakosta-efrosini-afrodisia-nosimata

Ο HPV ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, είναι ιός που μολύνει το δέρμα και τους βλεννογόνους του ανθρώπου και μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή.

Η λοίμωξη από τον HPV, μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη ακροχορδόνων γεννητικών οργάνων, δηλαδή κονδυλωμάτων και να εξελιχθεί πιθανώς σε καρκίνο του κόλπου, αιδοίου, ρινοφάρυγγα,  πέους, πρωκτού και κυρίως  καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 80% των σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων, θα έρθει σε επαφή με τον ιό, αλλά η λοίμωξη σε πολλές περιπτώσεις αυτοϊάται, δηλαδή το ανοσοποιητικό μας σύστημα περιορίζει ή αναστέλλει την ανάπτυξη του ιού και δεν εκδηλώνονται τα συμπτώματα της λοίμωξης. Αξίζει βέβαια να τονιστεί ότι πτώση της άμυνας του οργανισμού, ακόμη και χρόνια μετά την επαφή με τον ιό, μπορεί να «ξυπνήσει» την λοίμωξη και να εκδηλωθούν ανάλογα συμπτώματα.

Έχουν έως τώρα  αναγνωριστεί περίπου 200 υποτύποι του ιού HPV που προσβάλλουν τον άνθρωπο. Από αυτούς τους υπότυπους οι 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 70, 73, 82 και 85 είναι δυνητικά ογκογόνοι, δεν υποστρέφουν αυτόματα, δηλαδή δεν αυτοϊώνται αλλά ενσωματώνονται στο ανθρώπινο DNA οδηγώντας σε προκαρκινικές αλλοιώσεις (ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία τραχήλου, αιδοίου, ρινοφάρυγγα, πρωκτού και πέους) που χρονίως μπορεί να μετατραπούν σε καρκινική νόσο.

Τον κίνδυνο εμφάνισης των κονδυλωμάτων και των καρκίνων αυτών μειώνει ο εμβολιασμός με το 9-δύναμο πλέον εμβόλιο, δηλαδή το εμβόλιο που προφυλάσσει από 9 υποτύπους και συγκεκριμένα από τους 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 εκ των οποίων οι δύο πρώτοι ( 6, 11 ) προκαλούν οξυτενή κονδυλώματα και οι υπόλοιποι επτά είναι ογκογόνοι.

Αναμένεται βέβαια να παραχθούν εμβόλια για όλα τα ογκογόνα στελέχη αλλά επί του παρόντος το εμβόλιο προφυλάσσει μόνο από τους 9 αυτούς τύπους. Επειδή όμως οι ογκογόνοι υποτύποι είναι περισσότεροι θα πρέπει ανελλιπώς να συνεχίζεται ο τακτικός έλεγχος και το PAP TEST για την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου τραχήλου της μήτρας και η τακτική κλινική εξέταση των γεννητικών οργάνων τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.  Εξυπακούεται βέβαια ότι η χρήση μέτρων προφύλαξης κατά τη σεξουαλική επαφή είναι αναγκαία.

Όσοι είχαν βέβαια εμβολιαστεί με το προηγούμενο τετραδύναμο εμβόλιο των 4 τύπων  ( 6, 11, 16, 18 )  θα πρέπει να κάνουν και το 9-δύναμο ώστε να έχουν την επιπλέον προστασία για τους πέντε επιπλέον τύπους (  31, 33, 45, 52, 58 ).

Σύμφωνα με το κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) το 90% των καρκίνων που σχετίζονται με τους συγκεκριμένους 9 ιούς, προλαμβάνεται αν το εμβόλιο γίνει πριν από τη μόλυνση. Προκύπτει ως εκ τούτου, ότι ο βασικός στόχος του εμβολίου είναι η έγκαιρη  πρωτογενής πρόληψη των κονδυλωμάτων και των καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό και συνεπώς ο εμβολιασμός προέχει να γίνεται σε κορίτσια και αγόρια  ηλικίας από 9 έως και 26 ετών, και το καλύτερο  τουλάχιστον 1 χρόνο πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν όρια ηλικίας του εμβολιασμού και προτείνεται να εμβολιάζονται όλοι οι άντρες και οι γυναίκες μέχρι την ηλικία των 45 ετών ανεξάρτητα από το αν έχει ήδη υπάρξει μόλυνση από κάποιον από τους υποτύπους που καλύπτει το εμβόλιο. Πέρα από τα 45 έτη ο εμβολιασμός αποφασίζεται σε σχέση με το ιστορικό του ασθενούς και την κρίση του θεράποντα ιατρού του.

Ο εμβολιασμός γίνεται από Ιατρό ( όπως όλα τα εμβόλια και οι ενέσιμες αγωγές) και η χορήγηση πρέπει να γίνεται βαθιά ενδομυϊκά. Προσοχή: όχι ενδοαγγειακά, όχι υποδόρια, όχι ενδοδερμικά!

Ολοκληρώνεται σε 2 ή 3 δόσεις ανάλογα με την ηλικία  και το ιστορικό του ασθενούς. Με βάση τα τωρινά δεδομένα δεν υπάρχει ανάγκη αναμνηστικής δόσης.

Επίσης τονίζεται ότι από το εμβόλιο ΔΕΝ υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από τους εν λόγω ιούς.

Αντένδειξη για τον εμβολιασμό, έχουν οι ασθενείς με αιμορραγικές διαταραχές, π.χ., αιμορροφιλία, ενώ μπορεί να χορηγηθεί υπό προϋποθέσεις σε περιπτώσεις ανοσοκαταστολής όπως π.χ. στο AIDS ή ανοσοτροποποίησης με βιολογικούς παράγοντες όπως π.χ. στην ψωρίαση.

Το εννεαδύναμο εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της πρόληψης ιδιαίτερα σοβαρών γεννητικών καρκίνων καθώς επίσης και των κονδυλωμάτων. Ελπίδα όλων μας και πίστη  είναι στο μέλλον να παρασκευαστούν εμβόλια που θα θεραπεύουν και θα  προστατεύουν γενικά  από όλους τους υποτύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων.

 

Χριστίνα Εγγλέζου
Γενική Οικογενειακή Ιατρική – Εφηβική Ιατρική
Λεωφ. Κηφισίας 53, Αθήνα 115 23
Τηλέφωνο: 210 691 9817